Followers

♥ Like Button ♥

Tuesday, August 6, 2013

Ramadhan datang lagi.....\

Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur. 
[Al-Baqarah :185]

“Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu dibalas sepuluh kali lipatnya. Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf; tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim satu huruf.” (HR. At-Tirmidzi, ia berkata: hadits hasan shahih)

Lalu bagaimana bila bacaan Al-Quran kita tidak lancar? L Tidak ada salahnya untuk belajar dan tidak ada kata terlambat bagi kita belajar membaca Al-Quran dengan baik. Al-Quran akan datang di hari kiamat nanti sebagai pembawa syafaat bagi pembacanya sebagaimana sabda Rasulullah SAW dalam hadist yang diriwayatkan Muslim

“Bacalah Al Qur’an karena ia akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi pembacanya.” (HR. Muslim dari Abu Umamah)

Maka niatkanlah untuk belajar dan memperbaiki bacaan Al-Quran kita agar lebih tartil. Dan dalam hadits shahih dari Ibnu Abbas, Rasulullah bertemu dengan Jibril pada bulan Ramadhan setiap malam untuk membacakan kepadanya Al-Qur’anul karim.

Mempelajari Al-Qur’an pada bulan ramadhan dan berkumpul untuk itu, juga membacakan Al-Qur’an kepada orang yang lebih hafal. Dan juga menunjukkan dianjurkannya memperbanyak bacaan Al-Qur’an pada bulan Ramadhan.

Tarbiyyah is not everything;

BUT, Everything begins with tarbiyyah..Wallahualam.... 


♥ with love, fara ♥


No comments:

Post a Comment

Kritikan Membina