Followers

♥ Like Button ♥

Tuesday, March 19, 2013

Hikmah dalam memberi teguran


“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl, ayat 125).

Assalamualaikum, kalau sebelum ini kita memulakan dengan dialog, kali ini inshaAllah kita memulakan post dengan tadabur ayat-ayat Allah...
Ayat ini sangat-sangat sinonim bagi mereka yang bergelar pendakwah dan yang menggelarkan diri mereka pendakwah (haaa apa bezanya ea? *_* )


Sejak kebelakangan ini, fara perasan dekat wall fara banyak yang update status memberi teguran..
Alhamdulillah sangat baik kerana kita semua tak nak menjadi antara orang-orang yang rugi seperti yang disebutkan dalam Surah Al-'Asr kecuali orang yang saling menasihati untuk kebenaran dan kesabaran..
Tapi, kadang-kadang ada yang tidak sesuai..
tak sesuai dari segi apa ea? mungkin bahasa..
wallahualam ini hanyalah pandangan fara..

Contohnya, hukum menutup aurat. Ia ajaran yang indah dan punya hikmah yang tinggi. Tetapi bagaimana kita memberitahu orang lain berkenaan ajaran dan hukum itu? Kita marah-marah, kutuk dan segala macam sehingga orang itu menjauhkan diri dari kita. 


Islam telah menggariskan dalam membuat teguran. Kita haruslah berhati-hati apatah lagi jika kita cuba bertindak sebagai 'orang perantaraan' bagi menjelaskan sesuatu perkara.
Hakikatnya, Islam memberi panduan yang jelas dalam kita memberi teguran dan bagaimana sikap kita apabila ditegur.
Kita tidak harus melatah, apatah lagi terlalu emosional sehingga menyebabkan kita melafazkan kata-kata yang tidak sepatutnya.
Semua itu tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Tidak kira sama ada kita pemimpin atau tidak tetapi apa yang kita perkatakan pasti akan dinilai oleh manusia dan diperhitungkan oleh Allah SWT.Kegagalan untuk mengawal perasaan kita berhujah akan menyebabkan berlaku tuduh-menuduh yang kesudahannya akan mencetus permusuhan antara kita.
Tindakan ini sudah tentulah bertentangan dengan firman Allah dalam surah ali-Imran ayat 103 yang mengingatkan: 

"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu bercerai-berai dan ingatkan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh-musuhan, maka Allah menjinakkan hati kamu lalu jadikan kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang yang bersaudara, pada hal dahulunya kamu telah berada di jurang neraka, maka Dia menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah SWT menerangkan kepadamu ayat-ayat agar kamu mendapat petunjuk." [Surah Al-Imran : 103]


“Begitulah agama Islam. Walaupun ajarannya indah, cantik dan baik, sekiranya cara kita 'menghidangkan' ajaran itu tidak baik, terus melempar ke muka orang, pasti sesedap mana pun makanan itu orang tidak akan mahu makan. Malah orang itu akan bermusuh dengan kita, akan mengutuk makanan kita tidak sedap. Begitulah yang terjadi sekarang dengan agama Islam.

Apa salahnya kita 'menghidangkan' ajaran agama yang cantik dan indah itu dengan baik-baik? Faham? ^_~

p/s: jika fara ada melakukan kesalahan, tegurlah fara..
inshaAllah kita sama-sama mujahadah memperbesarkan hati untuk menerima segala teguran... ^_~


Wallahualam.... 


♥ with love, fara ♥

No comments:

Post a Comment

Kritikan Membina