Followers

♥ Like Button ♥

Sunday, December 12, 2010

Kembara Mencari Cinta

Satu hari, Plato bertanya pada gurunya, "Apa itu cinta? Bagaimana saya boleh menemukannya?"


Gurunya menjawab, "Ada ladang gandum yang luas di depan sana. Berjalanlah kamu dan tanpa boleh mundur kembali, kemudian ambillah satu saja ranting. Jika kamu menemukan ranting yang kamu anggap paling menakjubkan, ertinya kamu menemukan cinta". Plato pun berjalan dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan tangan kosong, tanpa membawa apapun.


Gurunya bertanya, " Mengapa kamu tidak membawa satu ranting pun?"

Plato menjawab, "Aku hanya boleh membawa satu saja dan masa berjalan tidak boleh mundur kembali (berpatah balik). Sebenarnya aku telah menemukan yang paling menakjubkan, tapi aku tahu apakah ada yang lebih menakjubkan di depan sana, jadi tak ku ambil ranting tersebut. Ketika ku melanjutkan berjaan lebih jauh lagi, baru kusedari bahawasanya ranting-ranting yg kutemukan tidak sebaik dan secantik ranting yang tadi. jadi tidak kuambil sebatangpun pada akhirnya"


Gurunya menjawab, " Jadi itulah yang dikatakan cinta".


Pada hari yang lain, Plato bertanya lagi kepada gurunya, "Apa itu perkahwinan?


Bagaimana saya boleh menemukannya?"


Gurunya pun menjawab, " Ada hutan yang subur di depan sana. Berjalanlah tanpa boleh mundur kembali (menoleh) dan kamu hanya boleh menebang satu pohon saja. Dan tebanglah jika kamu menemukan pohon yang paling tinggi, kerana ertinya kamu telah menemukan apa itu perkahwinan".


Plato pun berjalan, dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan membawa pohon. Pohon tersebut itu biasa-sederhana saja, tidak terlalu lurus batangnya. Gurunya bertanya,


"Mengapa kamu memotong pohon seperti itu?"


Plato pun menjawab, "Sebab berdasarkan pengalamanku sebelumnya, setelah menjelajah hampir setengah hutan, ternyata aku kembali dengan tangan kosong. Jadi dikesempatan ini, aku lihat pohon ini, dan kurasa tidaklah buruk sangat, jadi kuputuskan untuk menebangnya dan membawanya ke sini. Aku tidak mahu menghilangkan kesempatan untuk mendapatkannya"


Gurunya pun menjawab, " Dan itulah yang dikatakan perkahwinan".


Oleh itu carilah cinta dan dapatkan perkahwinan. Kerana kita tidak mungkin memperoleh sesuatu seperti yang kita impikan. Hidup ini hanya kesempatan yang sedikit dan sementara. Tidak mungkin akan memenuhi segala yang kita mahu.

♥ with love, fara ♥


No comments:

Post a Comment

Kritikan Membina