Followers

♥ Like Button ♥

Friday, December 2, 2011

Tips Menghilangkan Stress


Setiap orang tentu pernah alami suatu masalah dan bahkan ada yang sampai mengalami stress, sebenarnya Stres dalam kehidupan seseorang merupakan hal yang baik, namun akan menimbulkan masalah bila stres itu berlebihan. Kita boleh mempratikkan tips berikut ini untuk membantu kita menjalani kehidupan dengan fikiran sihat. Kerana dengan berpikir sehat, kita boleh mengatasi stres lebih efektif.

Kesan Stress yang teruk... ^_^

- Berikan tidur yang cukup dan teratur. Waktu istirahat yang cukup dapat memberi kesegaran dan membuat kita lebih berenergi.

Kerja, assignment, dan tidur semua mesti seimbang...

- Lakukan olah raga secara teratur, hilangkan ketegangan dengan melakukan aktiviti-aktiviti positif antara lain bersukan seperti bermain tenis, jogging, jalan kaki. Atau mungkin berkebun mahupun berbual-bual (untuk makcik-makcik sesuai kot)


SEE, Ikan pun stress jugak after exercise yang melampau... Untuk exercise cukuplah sekadar senaman bersederhana... ^_^

- Cintailah diri anda, maafkan kesalahan anda dan perhatikan keperluan anda.

- Belajar dan berlatih merelax kan dirf seperti menarik napas panjang dan me'relax' kan otot dengan teratur.

Tenang dan relax cam nie... ^_^

-Amalkan diet/makan yang seimbang dan teratur.

Kesan diet yang tidak seimbang..

- Belajarlah untuk menerima apa yang tidak mungkin dapat diubah oleh manusia.
Kalau sudah tiada penyelesaian, beredar dan minta pertolongan daripada Allah Yang Maha Esa... Mungkin tak semua akan mengerti masalah kita...

- Kerjakan dan selesaikan masalah anda satu persatu, berikan keutamaan didalam menyelesaikannya. Jangan mengharapkan sesuatu dengan berlebihan.


Yang ini dah merbahaya... Tolong jangan meniru aksi ini... ^_~

- Cuba sesuatu yang baru, misalnya makan ditempat yang baru atau mengunjungi tempat-tempat yang bersuasana baru bagi anda.

- Luangkan waktu untuk diri sendiri. Cari waktu dan tempat yang menurut anda boleh mendapatkan ketenangan dan privacy.


- Cerita dan kongsi masalah anda dengan teman dekat atau seorang ahli/kaunselor. Orang lain mungkin boleh melihat masalah anda dari sudut yang berbeza dan dapat menyarankan penyelesaian yang lebih baik.


Fail stress test... Adoyai.. =,=' Ag bertambah stress...

- Belajarlah untuk lebih rileks, dengan meluangkan waktu untuk melakukan sesuatu yang anda sukai. Jika sesuatu dilakukan kerana minat anda, maka hasilnya lebih bagus daripada anda melakukan sesuatu kerana terpaksa.

Point yang terakhir, hindari penggunaan drug (dangerous) atau alkohol sebagai alat untuk menghilangkan stres anda, kerana keduanya tidak akan menyelesaikan masalah penyebab stres anda melainkan hanya akan menjadi masalah/stress baru bagi anda.

Kurangkan pergantungan pada obat kecuali bila betul2 memerlukan dan mendapat nasihat doktor... ^_^Wallahu'alam


♥ with love, fara ♥No comments:

Post a Comment

Kritikan Membina