Followers

♥ Like Button ♥

Sunday, August 22, 2010

Jangan Mengeluh.... ;)

Salam Ramadhan,

Bulan Ramadhan terlalu banyak dugaannya dan bulan ini lah bulan untuk mentarbiyahkan diri kita. Namun, kita hanya manusia biasa yg kadang2 tersasar dr matlamat yg sebenarnya. Lalu tanpa kita sedar kita mengeluh dan bertanya yg hampir kdg2 kita alpa dgn janji-Nya. Tidakkah kita ingat surat cinta dr kekasih kita yg sering meningkatkn motivasi kepada kita sepanjang masa? Ingatlah semuanya sudah diberi kepada kita melalui dan Al-Quran sudah menjawabnya...

1. Kenapa aku diuji?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sjaa mengatakan: Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji. Dan sesungguhnya kami telah menguji mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (Al-Ankabut:2-3)

2. Kenapa ku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."(Al-Baqarah:26)

3. Kenapa ujian seberat ini?

'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."(Al-Baqarah:286)

4. Kenapa rasa frust?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu hati, padahal kamulah orang paling tinggi darjatnya, jika kamu betul-betul orang beriman."(Al-Imran:139)

5. Bagaimanakah aku harus menghadapinya?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (dalam menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih dari kekuatan musuh kamu (di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."( Ali Imran : 200)

6. Kepada siapa aku berharap?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal."(Al- Taubah:129)

7. Aku tak dapat tahan..............

"......dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum kafir".(Yusuf:12)

semoga surat cinta dari kekasih kita akn mbantu kita mnghadapi ujian yg mendtg..Insya Allah..
♥ with love, fara ♥


No comments:

Post a Comment

Kritikan Membina